- Vi kommer til å møte store utfordringer

Tina Bru om konsekvensene ved å fortsette med regional konkurranse

Karianne Skjæveland
Communication Manager
September 11, 2024
Business

- Vi er et ganske lite land. Hvis vi skal fortsette å konkurrere internt, kommer vi til å slite i møte med de svære aktørene i den globale kampen om å dominere verdikjedene. Skal vi få opp våre leverandører, våre folk og våre prosjekter, må vi hvertfall klare å jobbe sammen, sa nestleder i Høyre og medlem av finanskomiteen Tina Bru onsdag kveld på Majoren under ONS.

Anledningen var en samtale om Blått Kvantesprang Energi, med fokus på behovet for finansiell start-hjelp fra staten, initiert av Tor Arnesen, styreleder i Energy Transition Norway, og Owe Hagesæther, daglig leder i GCE Ocean Technology.

Sammen Tina Bru deltok Marte Mjøs Persen, leder av Vestland Arbeiderparti og tidligere energiminister; Siri Espedal Kindem, leder for Equinors fornybarvirksomhet i Norge; Aina Berg fra NORCE, som sitter i begge klyngestyrene og leder teknologiutviklingsarbeidet ved forskningsinstituttet, samt Owe Hagesæther, daglig leder i GCE Ocean Technology.

- Vi har store ambisjoner for både kraftproduksjon og leverandørindustrien i Norge. Dette handler jo om å nå klimamålene, og da må staten bidra litt ekstra, fulgte Marte Mjøs Persen opp.

Målet med Blått Kvantesprang Energi er en sammenslåing av regionale energiklynger - med mål om å hjelpe leverandørindustrien utvikle de beste løsninger for energiomstillingen gjennom mer effektivt samarbeid.

Kostnadseffektive løsninger store energiselskaper som Equinor og som skal produsere mer energi på den mest kostnadseffektive måten samtidig som de reduserer sine CO2-utslipp, kjøper, slik at både selskapene og Norge kan oppnå sine klimamål.

De to klyngene er klare til å begynne arbeidet, men jobber nå for å få startkapital fra Energidepartementet for å få en felles-organisasjon opp å gå.

Tor Arnesen understreket at industrien selv vil være den primære kilden for finansiering av industriprosjektene.

Marte Mjøs Persen mente utfordringene vi står overfor med energiomstillingen og potensialet for verdiskapning for Norske leverandører er så stort, at staten bør kunne bidra med startkapitalen som trengs.

Tina Bru understreket behovet for offentlig-privat samarbeid, men viste samtidig til begrensninger i statsbudsjettet på grunn av andre prioriteringer, som for eksempel utvikling av det norske forsvaret.

Samtidig understreket hun viktigheten av initiativet til koordinering av nasjonalt samarbeid:

- Vi trenger mer av dette, og det skulle egentlig bare mangle. Vi er jo ikke et så stort land, så vi bør klare å samarbeide internt og samle det vi har av gode krefter som jobber mot et felles mål, sa hun.

Effektivisering vil øke tempo i energiomstillingen

Aina Berg fra NORCE som er styremedlem i både Energy Transition Norway og GCE Ocean Technology, delte sine erfaringer med forskningsinstituttets erfaring med å fusjonere.

NORCE er et godt eksempel på en rekke organisasjoner som har lykkes med å samlet fagmiljøene langs hele kysten, samtidig som de har beholdt nærhet til industrien, på tilsvarende måte som Blått Kvantesprang Energi ønsker å samle energiklyngene.

Hun snakket på vegne av NORCE og Equinor som så mange andre store selskaper er medlemmer i flere klynger, og understreket at et medlemskap krever betydelige ressurser:

- For oss koster det tid, penger og ressurser å følge opp klyngemedlemskapene. NORCE er medlem i over ti klynger, hvor mange er knyttet til energiomstilling i ulike former. En sammenslåing kunne føre til en mer effektiv drift.

Ikke bare ville redusere administrasjonskostnader, men også gjøre det mulig å bruke mer ressurser på konkrete prosjekter.

- Ved å slå seg sammen kan vi frigjøre ressurser til å få fart på energiomstillingen, i stedet for å bruke tid og krefter på å følge opp medlemskapene, konkluderte Aina.

I følge Aina har ikke bare fusjonen ført til bedre prosjektideer for Norce, men også økt instituttets EU-kompetanse.

Hun trakk parallellen til Blått Kvantesprang, og mente at sammenslåingen kan åpne for muligheten for å utvikle enda bedre prosjekter og oppnå en sterkere posisjon internasjonalt.

Aina Berg i NORCE, som er styremedlem i både Energy Transition Norway i Stavanger og GCE Ocean Technology i Bergen, mener både klyngene og medlemmene har mye å tjene på sammenslåingen til Blått Kvantesprang Energi.

En sterkere stemme der ute

Siri Espedal Kindem, som leder fornybarvirksomheten i Equinor, ga uttrykk for sterk støtte til samarbeidet og så på det som en viktig forutsetning for å styrke leverandørselskapene.

Hun la også også vekt på at en sammenslått klynge kan tale med en sterkere stemme internasjonalt, spesielt i forhold til EU.

- Samlet står man med en sterkere stemme mot EU-systemene, man får tilgang til mer midler, og etter hvert blir det mer og mer internasjonalt – en fordel at de treffer én stemme, sa hun.

Tina Bru sa seg enig i det siste:

- Vi er et ganske lite land. Hvis vi skal fortsette å konkurrere internt, kommer vi til å slite i møte med de svære aktørene i den globale kampen om å dominere verdikjedene. Skal vi få opp våre leverandører, våre folk og våre prosjekter, må vi hvertfall klare å jobbe sammen.

Info for companies

See full document