Positiv mottakelse for Blått Kvantesprang Energi i Arendal

ETN og GCE Ocean Technology fikk bred støtte for nasjonal satsning

Karianne Skjæveland
Communication Manager
August 18, 2024
Business

Owe Hagesæther, daglig leder i GCE Ocean Technology i Bergen, og Tor Arnesen, styreleder i Energy Transition Norway i Stavanger, inviterte et høyt anerkjent panel til diskusjoner om Blått Kvantesprang Energi under årets Arendalsuke.

– Muligheten til å utnytte potensialet som ligger i det mangfoldet av kunnskap fra de to næringsklyngene vi representerer, blir betydelig større med en felles organisasjon som gir oss oversikt over koblinger vi ellers ikke ville kunne se, sa Arnesen.

Han presiserte også at andre næringsklynger er invitert til å bli med.

Den nasjonale satsingen som skal bygges på skuldrene til de regionale næringsklyngene, med mål om å akselerere energiomstillingen gjennom økt fokus på kommersialisering og eksport, fikk bred støtte fra både politikere og næringsliv.

I diskusjonen på Rygerelektra mandag 12. august deltok Marte Mjøs Persen, leder av Vestland AP og stortingspolitiker; Cecilie Sælen, leder av CCB Subsea og styremedlem i Offshore Norge; Ståle Kyllingstad, konsernsjef i IKM og styreleder i Norsk Industri; samt Torger Reve, professor emeritus fra BI.

Samarbeidsplanene skal realiseres gjennom det nyetablerte selskapet Ocean Energy Norway.

PWC har fått i oppdrag å utarbeide forretningsplanen, og initiativtakerne har allerede lagt frem et konkret budsjettforslag til politikerne, i håp om at det vil bli prioritert.

Selv om hoveddelen av finansieringen forventes å komme fra det private næringslivet, er politisk støtte avgjørende.

– Ocean Energy Norway skal støtte 300 medlemsbedrifter med mål om å forbedre deres globale konkurransekraft gjennom innovasjon og effektiv utnyttelse av energiressurser, sa Owe Hagesæther, som blir selskapets daglige leder.

– Vi skal bygge denne satsningen på det vi har lært gjennom arbeidet med de regionale næringsklyngene, med en videreføring av internasjonaliserings- og vekstprogrammene som GCE har jobbet med i flere år. Den tekniske komiteen til Energy Transition Norway, bestående av industriledere, vil evaluere prosjektforslagene for å sikre at de møter markedets virkelige behov.

Torger Reve, professor emeritus fra BI, kalte initiativet "det norske klyngeprogrammet versjon 3.0" og understreket nødvendigheten av en slik sammenslåing:

– Denne sammenkoblingen av de regionale klyngene er neste nivå. De regionale klyngene forblir essensielle, men når vi skal ut i den store verden, må vi stå samlet, sa Reve.

Marte Mjøs Persen påpekte at initiativet er godt tilpasset regjeringens politikk og vil være et viktig verktøy for å oppnå større ambisjoner innen energiomstillingen:

– Dette vil bli et effektivt verktøy for å realisere større ambisjoner, forbedre gjennomføringsevnen og skape mer systematisk samarbeid enn det vi har i dag, sa  lederen av Vestland AP, som også er stortingspolitiker.

Ståle Kyllingstad, konsernsjef i IKM og styreleder i Norsk Industri, støttet også initiativet. Han understreket viktigheten av mangfold i næringslivet, og hvordan det å kombinere store og små aktører kan drive frem innovasjon og utvikling.

Næringslivslederen fremhevet fordelen ved å koble sammen klyngemiljøer fra ulike regioner i Norge:

– Vi har god kontroll på miljøet rundt oss; våre egne kunder, konkurrenter og leverandører regionalt. Men vi i Stavanger har ikke alltid innsikt i hva som skjer i Bergen. Derfor har vi stor fordel av å slå oss sammen, avsluttet Kyllingstad.

– Jo flere vi er, jo flinkere blir vi. Blått Kvantesprang vil spille en avgjørende rolle i å drive frem innovasjon, ny industri og forbedrede verdikjeder i leverandørindustrien, konkluderte han.

Info for companies

See full document