ETN Christmas Seminar in DNB Arena
With today's backdrop: What should now be prioritized in the energy transition?
Gav sannsynligvis det mest omfattende bildet av bølgekraftens status og muligheter i Norge i dag
Den 30. oktober arrangerte Energy Transition Norway seminar om havbaserte alternative energiløsninger. Seniorforsker ved SINTEF Ocean, José Miguel Rodrigues, roste initiativet og mente seminaret gav det mest omfattende bildet av bølgekraftens status og muligheter som fins i Norge i dag.
I løpet av samlingen ble det klart at deltakerne ønsker en fast møteplass for å støtte og inspirere hverandre. Dette vil ETN vil bidra til, og vi kommer til å invitere til flere seminarer om temaet fremover.
Rodrigues gav en god introduksjon til bølgeenergikonversjon og bølgekraftens rolle i energiomstillingen.
Energien fra bølgene skapes av vinden som overfører energi til havoverflaten.
Tidevannet skapes av månen og solens gravitasjonskrefter.
I følge havforskeren har bølgene potensialet til å bli den største energikilden fra havet, mens tidevannet er en av de mest forutsigbare fornybare energikildene.
I motsetning til kraftproduksjon fra vind og sol er verken bølgekraft eller tidevann avhengige av lokale værforhold, og de representerer verken visuell eller støyende forurensing. Havforskeren fra SINTEF mener begge teknologiene ligger bakpå grunnet et fått ufortjent dårlig rykte etter mislykkede forsøk på å utnytte energien fra havet på 80-tallet, da man møtte utfordringer med høye kostnader, tekniske problemer og lav slitestyrke som førte til at prosjektene ble stoppet.
I dag har imidlertid teknologien og kunnskapen innen bølge- og tidevannsenergi utviklet seg betydelig, og det finnes en rekke prosjekter i Norge og internasjonalt som utforsker innovative løsninger for å utnytte potensialet på en pålitelig og kostnadseffektiv måte.
Rodrigues etterlyser derfor mer investeringsvilje fra norske myndigheter til å støtte utviklingen av nye løsninger for fornybar energi fra havet, slik at disse kan realiseres og bidra til å nå Norges bærekraftsmål.
Ifølge IPCC har bølgekraften et globalt produksjonspotensial på 29,500 TWh årlig.
Det vil si ti ganger Europas årlige strømforbruk.
Samlokalisering med havvind gir en mer stabil og pålitelig strømtilførsel, som også reduserer avhengigheten av energilagring.
Når bølge- og vindkraftprosjekter samarbeider, kan de redusere miljøpåvirkningen på havet ved å samle miljøvurderinger og bruke de samme områdene. Det både reduserer behovet for elektrifisering fra land, og kostnader forbundet med utbygging, drift og vedlikehold, slik som med klyngeprosjektet Flex2power.
Concrest Energy: Utvikler bølgeenergisystemer som kombinerer bølge- og vindkraft i integrerte løsninger som forbedrer stabilitet og kostnadseffektivitet. Concrest retter seg mot å dele plattform med havvind for redusert infrastrukturkostnad.
Flex2Power: Skaper flytende plattformer som genererer kraft fra vind, bølger og sol i marine miljøer. De bruker modulære design som gir fleksibel energiproduksjon med lave vedlikeholdskostnader, og planlegger for tiden pilottester ved flere internasjonale lokasjoner.
LoVe Renewable Senter: Et testsenter som planlegges i Lofoten og Vesterålen og skal fokusere på miljøvennlig energiproduksjon fra havvind, bølge- og tidevannsenergi.
Flumill: Utnytter de naturlige strømningene i vannet for å generere energi. Flumills patenterte løsning er basert på erfaringer fra olje- og gassindustrien og vil teste systemet ved LoVe-senteret for å vurdere langsiktig bruk i tidevannsprosjekter.
Norwegian Tidal Solutions: Utvikler en ny tidevannsturbin som kan trekkes opp for vedlikehold. Selskapets mål er å produsere stabil kraft med høy levetid og bidra til en bærekraftig energimiks.
CorPower Ocean: Fokuserer på bølgekraft og har utviklet en bøyeteknologi som samler energi fra havets bevegelser. De har utført tester internasjonalt, inkludert i California, for å forbedre effektiviteten av bølgekraft som energikilde.
GOBY: Leverer energigenererende bøyer til overvåkning der infrastruktur mangler. En lukket turbin genererer strøm når bøyen beveger seg opp og ned i en løsning som er perfekt tilpasset offshore-industrien.
Oker Energy: Trekker ut energi fra sirkulerende vann i et lukket system, utnyttende trykk- og temperaturforskjeller, og som gir en energikilde som er uavhengig av ytre forhold.
Storage2Power: Utvikler teknologi basert på oppdrift og tyngdekraft for å lagre energi i havmiljøet.