Kraftpotensialet i bølge- og tidevannsenergi utforsket på ETN-seminar
Gav sannsynligvis det mest omfattende bildet av bølgekraftens status og muligheter i Norge i dag
20 medlemmer i Energy Transition Norway besøkte EUs hovedkvarter
20 medlemmer i Energy Transition Norway var på studietur til Brussel 9 - 10 juni.
Gjennom disse årlige studieturene får både administrasjonen, teknisk komité og medlemsbedrifter i klyngen en bedre forståelse for EUs beslutningsmekanismer, og nyttig kunnskap om hvordan vi kan navigere i systemet for å påvirke beslutninger og hente inn midler til innovasjonsprosjekter.
Det var et spesielt tidspunkt å være i Brussel på, ettersom det nye EU-parlamentet ble valgt dagen før.
Ragnar Semundseth, spesialutsending for energi ved Norges delegasjon til EU, understreket at det nå er et åpent mulighetsrom for å påvirke både lovforslag, programmer og budsjetter etter at den nye EU-kommisjonen ble valgt.
Flere prominente personer var tilstede på mottakelsen på Norway House, et steinkast fra Kommisjonens Berlaymont-bygning.
Norges ambassadør til EU, Jørn Gloslie, ønsket delegasjonen velkommen, og Matthew Baldwin fra EU-kommisjonen snakket om Norges sentrale rolle i å sikre Europas energitilførsel i tiden fremover.
Karin Totland fra Forskningsrådet gjennomgikk Horisont Europa-programmet, (EUs finansieringsprogram for forskning og innovasjon, med mer enn 95 milliarder euro i forskningsmidler), mens eksperter fra EU-kommisjonen delte sine synspunkter på mulighetene for klyngemedlemmene.
Blant høydepunktene var signalene om at den nye kommisjonen vil ta CO2-håndtering på større alvor, og at definisjonen av grønn hydrogen utvides til "clean hydrogen".
Det innebærer at alt som integrerer karbonfangst kommer inn under EUs taksonomiklassifisering.
- Dette er godt nytt for oss, da vi setter stadig større fokus på CCS i tiden fremover sa daglig leder i Energy Transition Norway, Egil Aanestad, som planlegger å etablere en konferanse på tematikken i 2025.
Aanestad presenterte klyngen og noen av de 16 innovasjonsprosjektene som er aktive på klyngen for de rundt 30 eksterne deltakerne på mottakelsen på Norway House.
Knut Høiland i Flex2power, Terje Hauan i Seid, Hilde Bekier-Larssen i Fortesque og Oddvar Skjæveland i NORCE / Thermocool, var fire klyngemedlemmer som fikk presentere sine prosjekter i nærmere detalj.
Oddvar Skjæveland i NORCE var en av deltakerne som fikk utbytte av turen. Han knyttet blant annet kontakt med to advokater som kan hjelpe til med å finne programmer som passer det nye CO2-testsenteret som planlegges på Ullandhaug.
Skjævelands anbefaling til ETNs medlemmer er å gripe muligheten til å delta på studieturen neste år;
- Det fins folk der nede som er både interesserte i og kapable til å hjelpe oss navigere i systemet, sa han etter en nyttig mingle-sesjon.
Frederik Loeckx, daglig leder i den belgiske energiklyngen Flux50, presenterte måten belgierne organiserer seg på for å drive energitransformasjonen fremover.
Han snakket også om potensialet som ligger det internasjonale samarbeidet om å gjøre Nordsjøbassenget om til Europas grønne kraftstasjon - en samarbeidsavtale ETN underskrev i oktober 2022.
Tirsdagen fikk delegasjonen fra Stavanger med seg åpningen av European Sustainable Energy Week.
Tusen takk til Runa Monstad med kollegaer i Stavanger-regionens Europakontor som nok en gang la til rette for et læringsrikt og hyggelig opplegg for ETN i Brussel.